20 maj 2012

Rustikt tranbärsbröd

(1 bröd)
4 dl grahamsmjöl (240 g)
5 dl vetemjöl (300 g)
1 tsk bikarbonat eller 2 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
100 g torkade tranbär
1/2 dl mörk sirap
2 dl Guinness (3,5 %)
2 dl filmjölk

smör och mjöl till formen


Sätt ugnen på 200ºC.
Smörj och mjöla en brödform (ca 1 liter). Blanda de torra ingredienserna i en bunke och blanda ner tranbären.
Tillsätt sirap, öl och filmjölk. Blanda snabbt ihop till en deg. Den ska inte arbetas mer än att den precis går ihop. Fördela smeten i formen och platta till ytan.
Grädda mitt i ugnen i ca 50 minuter. Kontrollera med en provsticka att den är genomgräddad. Ta ut och låt svalna något på galler. Linda in i en fuktig handduk. Servera gärna brödet till Guinnesskokta skaldjur med dill.

Inga kommentarer: